Startdag Innovatietraject 2022-2023
Wat leuk dat je deelneemt aan de startdag van het innovatietraject 2022-2023. Op deze pagina vind je alle praktische informatie over de dag.
Voor wie?
De startdag is voor de betrokken schoolleider en de projectleider van de school. Iedere deelnemer meldt zichzelf aan via het aanmeldformulier. 9 september: Het aanmeldformulier is gesloten.
Locatie en parkeren
Globe College Utrecht VMBO, Bontekoelaan 1, 3526 RA Utrecht, Nederland. https://goo.gl/maps/5qxM7qCCDRGvcwAW6
Auto of OV
Het Globe college heeft zelf geen parkeerplaatsen ter beschikking. In de wijk rondom de school is voldoende gratis parkeergelegenheid. Een andere mogelijkheid is parkeren bij IKEA, dit is op 6 minuten loopafstand.
Het Globe college is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
Vanaf Utrecht CS rijdt bus 7 (richting Westraven) in 15 minuten tot de ingang van de school.
Programma
13:30 Inloop met broodje
14:00 Start programma
14:55 Kennismaking innovatiegroep
16:00 Workshop of kennismaking intervisiegroep
16:55 Vervolg innovatiegroep
18:00 Afsluiting van de dag en diner
Eten
De catering is volledig vegetarisch. Mocht je speciale dieetwensen hebben, geef dit dan aan in het aanmeldformulier.
Workshops en materiaal
1. Grip op je project
Een schoolontwikkeling kun je zien als een project. Hoe breng je structuur aan in je project, welke werkwijze kun je hanteren en welke aandachtspunten moet je in de gaten houden? Tijdens deze sessie krijg je kennis en praktische tips over projectmatig werken en weet je hoe je een goede projectplanning maakt om jouw doelen te realiseren.
2. Breng de voortgang van je schoolontwikkeling in kaart
Onderbouwde en doordachte keuzes leiden tot een betere en meer duurzame ontwikkeling. Daarom is het belangrijk om beslissingen in het ontwikkelproces op basis van kennis, ervaring en cijfers te nemen. Door de voortgang van je schoolontwikkeling in kaart te brengen krijg je daar inzicht in. Hoe breng je jouw schoolontwikkeling in kaart? Hoe formuleer je een goede onderzoeksvraag? En hoe zorg je ervoor dat de onderzoeksvraag aansluit bij jullie ontwikkelvraag? Na deze sessie heb je antwoord op al deze vragen, en heb je een passend(e) tool/instrument gevonden om direct aan de slag te gaan met het in kaart brengen van je schoolontwikkeling.
3. Hoe communiceer je over schoolontwikkeling?
Wanneer je op jouw school bezig bent met een ontwikkeling is het belangrijk dat je communicatie op orde is. Je wilt natuurlijk graag dat docenten, leerlingen en ouders op het goede moment op de hoogte zijn en mee kunnen denken over de ontwikkeling van de school. Maar hoe zorg je dat je de juiste mensen op het juiste moment meeneemt? In deze sessie krijg je handvatten hoe je kan communiceren over schoolontwikkeling en hoe je deze aanpast aan de verschillende doelgroepen.
4. Omgaan met weerstand
Schoolontwikkeling doe je samen met de hele school. Je wil het team, de leerlingen en ouders meenemen en betrekken bij dit proces. Hierbij ontstaat vaak ook weerstand bij collega’s. Dat is heel normaal. Maar hoe ga je eigenlijk om met weerstand binnen dit proces? Wat zegt dit over het proces? En hoe kom je van weerstand naar veranderbereidheid? Na deze sessie heb je jouw kennis vergroot over weerstand en handvatten gekregen om hiermee om te gaan.
5. Efficiënt(er) samenwerken in je werkgroep
Een goed samenwerkend team komt verder en maakt het werken aan schoolontwikkeling leuker. Een helder overzicht van de verschillende rollen en verantwoordelijkheden binnen de werkgroep helpt hierbij. In deze sessie leer je onderscheid te maken tussen rollen, verantwoordelijkheden en taken én krijg je een handreiking om hier zelf op jouw school mee aan de slag te gaan.
Heb je vragen over de startdag of ben je plotseling verlaat of verhinderd? Neem dan contact op met het projectteam van jouw innovatiegroep.