Inzichten uit onderzoek over eigenaarschap

Wat is eigenaarschap?
Hoe meer een leerling in staat is om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn/haar eigen leerproces des te meer eigenaarschap van het leren hij/zij vertoont. Het begrip eigenaarschap staat niet op zichzelf maar is verbonden met een breed scala aan begrippen zoals learner agency, motivatie, betrokkenheid, zelfsturing en metacognitieve vaardigheden. Eigenaarschap van leren is steeds belangrijker geworden in het onderwijs omdat de rol van de leerling verandert van passieve ontvanger naar meer autonome actor. Het vermogen om eigenaar van het eigen leerproces te zijn, is naast de schooltijd ook relevant voor het werkende leven dat steeds veranderlijker wordt. 

Dit antwoord is gebaseerd op literatuuronderzoek door de  Kennisrotonde.  Meer weten over eigenaarschap, daaraan gerelateerde begrippen en de rol die de docent kan spelen? Zie ook  Kennisrotonde: Hoe  kunnen docenten het eigenaarschap van leerlingen in het voorgezet onderwijs versterken? en de vragen hieronder. 

 

Deze websites maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.