sociale kwaliteit school

Masterclass De sociale kwaliteit van de school: de invloed van en op leerlingen

Datum: 31 okt
Tijd: 16.00 - 19.00 uur
Locatie: Theater Aan de Slinger, De Slinger 40, Houten

Welke invloed heeft de schoolcultuur op de sociale ontwikkeling van leerlingen? Hoe kun je vanuit de schoolvisie invloed uitoefenen op hun gedrag en houding? Wat voor invloed heeft dit op de sociale veiligheid op school? Is jouw school een oefenplaats waar leerlingen zich veilig kunnen ontwikkelen? Zoals Biesta aangeeft is socialisatie, naast persoonsvorming en kwalificatie, een essentiële taak van de school. In deze masterclass worden deelnemers aangemoedigd om na te denken over de visie van de school en de vertaling hiervan naar het schoolbeleid en het onderwijsaanbod. Daarnaast heeft het gedrag van leerlingen naar elkaar en naar de school ook weer invloed op de schoolcultuur. Hoe verhouden deze zich tot elkaar?

De genoemde vragen staan volop in de belangstelling. Dat zien we op veel manieren terugkomen: in gesprekken en ontwikkelingen op scholen, in de belangstelling voor het plusdocument en de discussies in de maatschappij. Maar hoe borg je de sociale kwaliteit van je school? Meld je hier aan voor deze masterclass en krijg antwoord op deze en meer vragen.

Het programma

15.30 uur – 16.00 uur: Inloop
16.00 uur – 16.15 uur: Opening
16.15 uur – 17.00 uur: Inhoudelijke lezing  dr. Manja Coopmans
17.00 uur – 17.30 uur: Praktijkvoorbeeld Werken aan de sociale kwaliteit
17.30 uur – 18.15 uur: Buffet
18.15 uur – 19.00 uur: Panelgesprek

De inhoud

Tijdens deze masterclass geeft dr. Manja Coopmans van de faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA een inspirerende, inhoudelijke lezing over de sociale ontwikkeling van jongeren en de rol van onderwijs hierin. Ze bespreekt onder andere hoe houdingen, vaardigheden, gedragingen en kennis van jongeren over sociale en maatschappelijke onderwerpen samenhangen met kenmerken van de schoolcontext, de schoolcultuur en het onderwijsaanbod.

Vervolgens deelt Ruud Schouten, sectordirecteur van het Mill Hill College, zijn ervaringen met het werken aan de sociale kwaliteit binnen de school. Het Mill Hill is actief bezig met de sociale functie van de school en werkt hieraan vanuit de schoolvisie. Door de sociale kwaliteit te monitoren, krijgt het een vaste plaats in de schoolorganisatie.

Na een gezamenlijk buffet sluiten we de bijeenkomst af met een interactief debat. Ook is er ruimte om ervaringen vanuit de scholen met elkaar te delen.

De kosten

De bijeenkomst is kosteloos.

Aanmelden

Meld je vóór 30 oktober aan via deze aanmeldlink.

Vragen?

Heb je vragen over de bijeenkomst? Stuur dan een e-mail naar info@voortgezetleren.nl of bel 030-232 48 80.

Deze websites maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.